Tips & tricks om correct te zonnen

In het voorjaar en vooral in de zomer is het fijn om een mooi bruin kleurtje te hebben. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om voor de eerste rokjesdag al uitgebreid op een tropische locatie te liggen zonnen. Gelukkig biedt de zonnebank uitkomst. Snel en gelijkmatig bruin worden was nog nooit zo makkelijk! Van zonnen krijg je niet alleen een gebruinde huid, het is ook nog eens goed voor je humeur én je lichaam maakt meer vitamine D aan. Toch is het gebruik van de zonnebank niet geheel zonder risico. Hoe vaak en hoe lang kun je nou eigenlijk gebruik maken van de zonnebank zonder dat dit schadelijk is? 


Wij geven je 5 richtlijnen voor het gebruik van de zonnebank.

1. Bepaal eerst je huidtype 

Voordat je onder de zonnebank stapt, is het verstandig om je huidtype te bepalen. Iedere huid is verschillend en niet iedereen kan dezelfde hoeveelheid UV stralen verdragen. Heb je een erg lichte huid met sproeten, rood of lichtblond haar en blauwe ogen? Dan heb jij waarschijnlijk huidtype 1, en mag je niet onder de zonnebank gaan. Huidtype 2 heeft ook een lichte huid en vaak blond haar, maar wordt iets sneller bruin. Als je huidtype 2 hebt, kun je wel sporadisch gebruik maken van de zonnebank, maar moet je daar wel erg voorzichtig mee zijn. Mensen met huidtypes 3 en 4 hebben meestal donker haar en ogen en verbranden niet snel of nooit. Als dit je huidtype is, kun je met minder risico onder de zonnebank.

2. VEILIG ONDER DE ZONNEBANK

Als je net begint met zonnen, is het verstandig om niet meteen een sessie van een half uur te boeken; het is veiliger om de tijd die je onder de zonnebank ligt op te bouwen. Hoe lang jij onder de zonnebank kunt, is afhankelijk van je huidtype, maar een goede algemene richtlijn is 10 minuten, vooral om rustig aan op te bouwen. Naarmate je langer zont, kun je deze zonnebank tijd verder verhogen. Ook is het afhankelijk van je huidtype hoe zonnebank bruin je zult worden. Hoe lang je onder de zonnebank kunt, kan door de output van de zonnebanklampen precies berekend worden. Hierdoor kan je huid niet te veel zonlicht op je huid krijgen, iets wat je niet kunt voorzien als je in de zon buiten gaat zitten. Door je huidtype te bepalen samen met onze zonnebank consulenten, kan deze worden gekoppeld aan de juiste zonkracht zodat je kunt zonnen zonder te verbranden. Daarnaast gebruik je best een brilletje tijdens het zonnen.   Veel mensen zetten hem toch niet op omdat je geen witte kringen om je ogen wilt. Toch is het heel belangrijk om hem wel op te zetten om je ogen te beschermen tegen het UV-licht. Het UV-licht kan namelijk zorgen voor oogaandoeningen of beschadigingen.  Wij raden daarom ook het gebruik van de brilletjes aan. 

3. HOE VAAK ONDER DE ZONNEBANK VOOR HET BESTE RESULTAAT? 

Wanneer je je zonnebanktijd over een periode hebt opgebouwd, zul je in principe iets langere sessies onder de zonnebank kunnen doen voor een optimaal effect. Je kunt er dan voor kiezen om één keer per week een 20 minuutjes te zonnen, maar je kunt dit ook verdelen over meerdere sessies. Hoe je er ook voor kiest dit te doen, blijf altijd naar je lichaam luisteren. Zodra je huid prikt of jeukt, is het belangrijk om meteen te stoppen met zonnen, ook als de timer nog niet is afgegaan. Daarnaast wordt het afgeraden om meer dan 50 keer per jaar onder de zonnebank te gaan, zelfs als je huidtype 3 of 4 hebt en al een goede basis hebt opgebouwd. En ga uiteraard nooit verbrandt onder de zonnebank liggen, wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt of wanneer in jouw familie huidkanker voorkomt.

4. Maak gebruik van zonnebank producten 

Net als wanneer je ‘echt’ zont, is het belangrijk om jezelf ook onder de zonnebank te beschermen tegen UV stralen. Kies er bijvoorbeeld voor om een speciale bril te dragen om zo je ogen onder de zonnebank te beschermen. Daarnaast is het verstandig om jezelf voor een zonnebank in te smeren met een vocht inbrengende zonnebank crème of lotion. Zorg ervoor dat je nooit parfum of andere cosmetica op hebt als je onder de zonnebank gaat. Dit kan irritaties veroorzaken in combinatie met de Uv-straling van de zonnebank. Ga ook niet zomaar onder de zonnebank als je medicijnen slikt. Lees dan eerst de bijsluiter door of dit invloed kan hebben, bij twijfel neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog. Dit geldt ook als je veel sproeten, pigment of moedervlekken op je lichaam hebt. 

5. ALTERNATIEF VOOR DE ZONNEBANK: SPRAYTANNING

Als je toch liever niet onder de zonnebank gaat, kan je ook op een andere manier een lekker kleurtje krijgen nl door een spraytanning sessie te boeken.  Vraag ernaar bij ons in de zonnestudio.

MEER WETEN OVER HOE VAAK JE ONDER DE ZONNEBANK MAG?

Afhankelijk van je huidtype kan een half uurtje per week onder de zonnebank gaan, goed zijn voor je humeur. Toch is het wel belangrijk om deze richtlijnen te volgen zodat je huid gezond blijft en je veilig onder de zonnebank kunt gaan! Wil je nog meer tips voordat je onder de zonnebank gaat?  Spreek dan even met onze zonne consulenten.  Zij kunnen op basis van je huidtype nog enkele tips geven die gaan leiden tot betere resultaten.  Veel zonneplezier.

Recommended for you

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Openingsuren Studio

Zonnestudio Luna Sun is 24/7 open. Je kan dus op elk moment bij ons terecht.

Registratie bij een eerste zonnebeurt is vereist. Neem uw identiteitskaart mee.

Bezoek ons

Onze studio is bemand op:

Maandag - Dinsdag - Donderdag

19:00 - 21:00

Zaterdag

10:00 - 12:00

In de kijker